Pedalarms længde

Længden på pedalarmene på din cykel er måske ikke noget du tillægger megen tanke. Men du bør måske tænke mere over det end som så?

Længden på dine pedalarme har stor betydning for din evne til at yde kraft, men endnu mere for din komfort på cyklen.
Mange cykler kommer ud af boksen med en længde på pedalarmene tilpasset størrelsen på cyklen. Jo større cykel jo længere pedalarme.
Det lyder jo også meget fornuftigt, men selvom det lyder logisk er det langt fra sikkert det passer på alle.

KADANCE
Om du er stor eller lille har længden af pedalarmene betydning for f.eks. din evne til at køre med en højere kadance. Jo længere pedalarmen er, jo længere er der rundt og jo større fart skal foden have for at køre f.eks. 90 rpm. Det er ligegyldigt om du er stor eller lille. Hvis du ikke evner at flytte din fod rundt med den givne fart, så kan du lette presset ved at køre tungere gear. Skal du køre en lang trænings tur eller et langt løb kan et tungt gear blive en fysisk begrænsning. HVis du ikke er vant til det kan det blive tungt for dine muskler.

BEVÆGELIGHED
Udover kadancen er din bevægelig også sat under pres hvis din pedalarm er for lang.
Jo længere arm jo tættere på brystkassen kommer dit knæ også. Her er det i sagens natur bedre at være høj, men på trods af højde er vi alle forskellige, også omkring bevægelighed i hoften. En lille rytter med god bevægelighed kan bedre overkomme en længere pedalarm end en høj rytter med dårlig bevægelighed.

Derfor er det vigtigt pedalarmslængden er tilpasset din bevægelighed, da du derved ikke evner at træde ordentlig kraft fra toppen af pedaltrådet. Men endnu værre, du lukker for meget af i hoften med risiko for gener i lænd og baglår til følge.

Er du i tvivl om din egen pedalarmslængde, så bør du med fordel overveje nogle af de faktorer jeg beskriver i denne video:

Du kan læse mere om bikefit HER hvor du også kan booke en tid.

/Michael, PeakPower

Skriv et svar